Mam następujące zadanie:
Obwód prostokąta ma 96cm. Dwusieczna jednego z kątów dzieli dłuższy bok tego prostokąta w stosunku 2:3. Oblicz długości boków tego prostokąta.
Długości boków prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 kwie 2009, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Długości boków prostokąta
Zauwaz ze dwusieczna dzieli ten prostokąt na trójkąt równoramienny o kątach 45st. teraz bok trójkąta to krótszy bok prostokąta. dodacwszystki boki i przyrównac do 96.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 kwie 2009, o 17:45
- Płeć: Kobieta
Długości boków prostokąta
Niestety, nic konstruktywnego mi z tego nie wyszło. Czy mogłabym prosić o rozpisanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długości boków prostokąta
przeczytaj uwaznie co napisał kolanko,
poprowadzona dwusieczna podzieliła prostokąt na dwie figury: trójkat prostokatny równoramienny i trapez prostokatny. W tym przypadku interesuje nas tylko trójkat.
Dwusieczna dzieli dłuższy bok "a"w stosunku 2:3. czyli maja one długości \(\displaystyle{ \frac{1}{3}a \ i \ \frac{2}{3}a}\)
Ponieważ powstały trójkat jest równoramienny tak wiec krótszy bok \(\displaystyle{ b=\frac{1}{3}a}\)
\(\displaystyle{ O=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ 96 = 2a + 2 \cdot \frac{1}{3}a}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{3}a = 96}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{3}{8} \cdot 96 = 36}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{3}a = 12}\)
poprowadzona dwusieczna podzieliła prostokąt na dwie figury: trójkat prostokatny równoramienny i trapez prostokatny. W tym przypadku interesuje nas tylko trójkat.
Dwusieczna dzieli dłuższy bok "a"w stosunku 2:3. czyli maja one długości \(\displaystyle{ \frac{1}{3}a \ i \ \frac{2}{3}a}\)
Ponieważ powstały trójkat jest równoramienny tak wiec krótszy bok \(\displaystyle{ b=\frac{1}{3}a}\)
\(\displaystyle{ O=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ 96 = 2a + 2 \cdot \frac{1}{3}a}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{3}a = 96}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{3}{8} \cdot 96 = 36}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{3}a = 12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 kwie 2009, o 17:45
- Płeć: Kobieta
Długości boków prostokąta
Czytałam uważnie - po to przecież o to pytałam, ale widocznie do mnie trzeba krok po kroku - inaczej nie zrozumiem. Niemniej dziękuję Wam za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: z odpowiedzi wynika, że może być jeszcze jeden przypadek mianowicie \(\displaystyle{ 34 \frac{2}{7}cm i 13 \frac{5}{7}cm}\). Jak to obliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długości boków prostokąta
dwusieczna dzieli kat na dwa równe katy -\(\displaystyle{ 45^{o}}\) oraz dłuższy bok w stosunku 2:3 - \(\displaystyle{ \frac{2}{5}a \ i \ \frac{3}{5}a}\)
\(\displaystyle{ tg 45^{o} = \frac{ \frac{2}{5} a}{b}}\)
\(\displaystyle{ 1 = \frac{ \frac{2}{5} a}{b}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{2}{5} a}\)
\(\displaystyle{ O=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ 96 = 2a + 2 \cdot \frac{2}{5} a}\)
\(\displaystyle{ \frac{14}{5}a = 96}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{480}{14} = 34 \frac{2}{7}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{2}{5} a = \frac{2}{5} \cdot \frac{480}{14} = \frac{96}{7} = 13 \frac{5}{7}}\)
\(\displaystyle{ tg 45^{o} = \frac{ \frac{2}{5} a}{b}}\)
\(\displaystyle{ 1 = \frac{ \frac{2}{5} a}{b}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{2}{5} a}\)
\(\displaystyle{ O=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ 96 = 2a + 2 \cdot \frac{2}{5} a}\)
\(\displaystyle{ \frac{14}{5}a = 96}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{480}{14} = 34 \frac{2}{7}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{2}{5} a = \frac{2}{5} \cdot \frac{480}{14} = \frac{96}{7} = 13 \frac{5}{7}}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Długości boków prostokąta
Zauważcie, że to zadanie ma 2 rozwiązania - w zależności od tego, dwusieczna KTÓREGO kąta będzie dzieliła dłuższy bok w stosunku 2:3, taki będzie stosunek jednego boku do drugiego. W jednym przypadku \(\displaystyle{ b=\frac{2}{2+3} a=\frac {2}{5} a}\), tak jak napisała Agulka1987, a w drugim \(\displaystyle{ b=\frac{3}{2+3} a=\frac{3}{5} a}\) i przez analogię jej sposobu dochodzimy do ładniejszego rozwiązania z liczbami całkowitymi, czyli \(\displaystyle{ a=30}\); \(\displaystyle{ b=18}\).