Wyznacz stosunek pól powierzchni figur
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Wyznacz stosunek pól powierzchni figur
Mamay obliczyć stosunek pola czworokąta ACDE do pola trójkąta ABE.
Wprowadzmy punkty G i H jako rzuty prostokątne punktów odpowiednio D i E na prostą AB , oraz F rzut B na DC. Oznaczmy AB=a , CD=b, GD=BF=h, HE=h1 oraz kat ABC = beta.
Pole trójkąta ABE = 0.5*a*h1
Pole czworokąta ACDE = pole trójkąta ABD - pole trójkąta ABE + pole trójkąta BCD.
Zauważmy że kąt BCF = kat ABC =beta (kąty naprzemianległe wewnętrzne),
a kąt ADG = kątowi ABE = beta/2 (jako kąty o ramionach wzajemnie prostopadłych), oraz h = 3/2 * h1. (tw. Talesa)
Z trójk.ABE wyliczamy EH = h1,
zZ trójk.AGD wyliczamy AG ,z trójk.BCF wyliczamy CF ,
b = CD = AB-AG-FC.
Mamy wszystkie wielkośi potrzebne do obliczenia pól a co zatem do rozwiązania zadania.
Mnie wyszło [(7-9(cos(2*beta)/cos(beta))]/8 Ciekawe czy się pomyliłem?
Wprowadzmy punkty G i H jako rzuty prostokątne punktów odpowiednio D i E na prostą AB , oraz F rzut B na DC. Oznaczmy AB=a , CD=b, GD=BF=h, HE=h1 oraz kat ABC = beta.
Pole trójkąta ABE = 0.5*a*h1
Pole czworokąta ACDE = pole trójkąta ABD - pole trójkąta ABE + pole trójkąta BCD.
Zauważmy że kąt BCF = kat ABC =beta (kąty naprzemianległe wewnętrzne),
a kąt ADG = kątowi ABE = beta/2 (jako kąty o ramionach wzajemnie prostopadłych), oraz h = 3/2 * h1. (tw. Talesa)
Z trójk.ABE wyliczamy EH = h1,
zZ trójk.AGD wyliczamy AG ,z trójk.BCF wyliczamy CF ,
b = CD = AB-AG-FC.
Mamy wszystkie wielkośi potrzebne do obliczenia pól a co zatem do rozwiązania zadania.
Mnie wyszło [(7-9(cos(2*beta)/cos(beta))]/8 Ciekawe czy się pomyliłem?
Wyznacz stosunek pól powierzchni figur
Ja to sobie policzyłem i mi wyszło że ten stosunek to 8/7 (trójkąt/czworokąt). Nie podam pełnego zapisu rozwiązania bo nie pamiętam, ale trzeba skorzystać z tego, że :
Jak przedłużysz oba ramiona trapezu to sie przetną w takim pukcie, że utworzą razem z jedną z podstaw trójkąt równoramienny. (Te "równeramiona" to ramiona kąta, z którego wychodzi dwusieczna z założeń zadania). No i jeśli do tego momentu sie to zgadza z zasadami geometrii, to dalej już jestem pewien że mam dobrze: Otóż z twierdzenia talesa wyliczamy że a=4b ('a' to I podstawa, 'b'-II podstawa), bo przecież wspomniana wyżej dwusieczna dzieli podstawę wspomnianego wyżej trójkąta na 2 połowy, a wiemy z założen, że ramie trapezu dzieli 2:1), w dodatku trójkąt o podstawie będącej mniejszą podstawą trapezu jest przystający do trójkąta o podstawie będącej 2.podstawą trapezu (mam nadzieje, że sie nikt nie pogubił - oba te trójkąty zostały utworzone po przedłużeniu ramion trapezu). Więc ich wysokości, tak jak i podstawy są h_1=4*h_2. Dwusieczna kąta (ta z założen) dzieli duży trójkąt (ten utworzony) na 2 identyczne prostokątne o wysokości h_1/2. Podsumowując:
P1 Pole małego trójkącika = b*h_2/2
P2 Pole największego trójkąta = 4b*4h_2/2
P3 Pole trójkąta z założeń = 4b*2h_2/2 = 8bh/2
P4 Pole czworokąta, tego z założeń = 4b*2h_2/2 - b*h_2/2 = 7bh/2
Wiec stosunek pól, który mieliśmy policzyć to P4/P3 =
7bh/2 / 8bh/2 = 7/8
Jeśli macie wątpliwości co do rozwiązania, to zerknijcie na moją rysunkową wizytówke pod loginem )))) Ale mam nadzieje, że to jest dobry wynik.
Jak przedłużysz oba ramiona trapezu to sie przetną w takim pukcie, że utworzą razem z jedną z podstaw trójkąt równoramienny. (Te "równeramiona" to ramiona kąta, z którego wychodzi dwusieczna z założeń zadania). No i jeśli do tego momentu sie to zgadza z zasadami geometrii, to dalej już jestem pewien że mam dobrze: Otóż z twierdzenia talesa wyliczamy że a=4b ('a' to I podstawa, 'b'-II podstawa), bo przecież wspomniana wyżej dwusieczna dzieli podstawę wspomnianego wyżej trójkąta na 2 połowy, a wiemy z założen, że ramie trapezu dzieli 2:1), w dodatku trójkąt o podstawie będącej mniejszą podstawą trapezu jest przystający do trójkąta o podstawie będącej 2.podstawą trapezu (mam nadzieje, że sie nikt nie pogubił - oba te trójkąty zostały utworzone po przedłużeniu ramion trapezu). Więc ich wysokości, tak jak i podstawy są h_1=4*h_2. Dwusieczna kąta (ta z założen) dzieli duży trójkąt (ten utworzony) na 2 identyczne prostokątne o wysokości h_1/2. Podsumowując:
P1 Pole małego trójkącika = b*h_2/2
P2 Pole największego trójkąta = 4b*4h_2/2
P3 Pole trójkąta z założeń = 4b*2h_2/2 = 8bh/2
P4 Pole czworokąta, tego z założeń = 4b*2h_2/2 - b*h_2/2 = 7bh/2
Wiec stosunek pól, który mieliśmy policzyć to P4/P3 =
7bh/2 / 8bh/2 = 7/8
Jeśli macie wątpliwości co do rozwiązania, to zerknijcie na moją rysunkową wizytówke pod loginem )))) Ale mam nadzieje, że to jest dobry wynik.
Wyznacz stosunek pól powierzchni figur
Ooooo, coś mi wyszło!!! Te słowa uznania wiele dla mnie znaczą, zacny sir Hyhy:)
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Wyznacz stosunek pól powierzchni figur
EB/AB = cos(beta/2) => EB = a*cos(beta/2)
EH/EB = sin(beta/2) =>
h1=EH = a*sin(beta/2)*cos(beta/2) = 0.5*a*sin(beta)
h = 3/2 * h1 = 3/2*a*sin(beta/2)*cos(beta/2) = 3/4 *a*sin(beta)
AG/DG = tan(beta/2) => AG = h*tan(beta/2) = 3/2 *a*sin(beta/2)*cos(beta/2)*tan(beta/2) =
= 3/2 *a*sin^2(beta/2)=3/4 * a*(1-cos(beta))
CF/BF = ctg(beta) => CF = h*ctg(beta) = 3/4 *a*sin(beta)*ctg(beta) = 3/4 *a*cos(beta)
b = CD = AB-AG-CF = a - 3/4 * a*(1-cos(beta)) - 3/4 *a*cos(beta) =
=a*(1- 3/4 + 3/4*cos(beta) -3/4*cos(beta)) =1/4*a
Pole trójkąta ABE = 0.5*a*h1 = 0.5 *a*0.5*a*sin(beta) =
= 1/4*a^2*sin(beta)
Pole czworokąta ACDE = 1/2*a*h - 1/2*a*h1+ 1/2*b*h =
= 1/2*a*3/4 *a*sin(beta) - 1/2*a*1/2*a*sin(beta) + 1/2* 1/4*a*3/4 *a*sin(beta) =
=a^2*sin(beta)*(3/8-1/4+3/32) = a^2*sin(beta)*(12/32-8/32+3/32) =7/32*a^2*sin(beta)
[7/32*a^2*sin(beta) ] /[1/4*a^2*sin(beta)] = 7/ 8
Jak widać wynik można otrzymać i tym sposobem. Oczywiście rozwiązanie podane przez "Magik100" jest prostrze i bardziej eleganckie.
EH/EB = sin(beta/2) =>
h1=EH = a*sin(beta/2)*cos(beta/2) = 0.5*a*sin(beta)
h = 3/2 * h1 = 3/2*a*sin(beta/2)*cos(beta/2) = 3/4 *a*sin(beta)
AG/DG = tan(beta/2) => AG = h*tan(beta/2) = 3/2 *a*sin(beta/2)*cos(beta/2)*tan(beta/2) =
= 3/2 *a*sin^2(beta/2)=3/4 * a*(1-cos(beta))
CF/BF = ctg(beta) => CF = h*ctg(beta) = 3/4 *a*sin(beta)*ctg(beta) = 3/4 *a*cos(beta)
b = CD = AB-AG-CF = a - 3/4 * a*(1-cos(beta)) - 3/4 *a*cos(beta) =
=a*(1- 3/4 + 3/4*cos(beta) -3/4*cos(beta)) =1/4*a
Pole trójkąta ABE = 0.5*a*h1 = 0.5 *a*0.5*a*sin(beta) =
= 1/4*a^2*sin(beta)
Pole czworokąta ACDE = 1/2*a*h - 1/2*a*h1+ 1/2*b*h =
= 1/2*a*3/4 *a*sin(beta) - 1/2*a*1/2*a*sin(beta) + 1/2* 1/4*a*3/4 *a*sin(beta) =
=a^2*sin(beta)*(3/8-1/4+3/32) = a^2*sin(beta)*(12/32-8/32+3/32) =7/32*a^2*sin(beta)
[7/32*a^2*sin(beta) ] /[1/4*a^2*sin(beta)] = 7/ 8
Jak widać wynik można otrzymać i tym sposobem. Oczywiście rozwiązanie podane przez "Magik100" jest prostrze i bardziej eleganckie.