pola figur na płaszczyźnie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

pola figur na płaszczyźnie

Post autor: Susanna »

Zad1
Na sześciokącie foremnym opisanookrag i w ten sześciokąt wpisano okrąg. Pole powstałego pierścienia wynosi 2π. Oblicz pole sześciokąta

Zad2
Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wynosi 8:π. Oblicz miarę kąta ostrego tego rombu.

Zad.3
Dłuższa przekątna rombu ma długośc d a kat ostry rombu ma miarę 60 stopni. Oblicz stosunek pola kołą wpisanego w ten romb do pola tego rombu.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

pola figur na płaszczyźnie

Post autor: agulka1987 »

Zad.1

promień okręgu pisanego na szesciokącie - \(\displaystyle{ R=a}\)
promień okregu wpisanego w szesciokat - \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)

Pole okregu \(\displaystyle{ P = \pi \cdot r^2}\)

Pole pierscienia = pole okregu opisanego - pole okregu wpisanego

\(\displaystyle{ 2\pi = \pia^2 - \pi( \frac{a \sqrt{3} }{2})^2}\)

\(\displaystyle{ 2\pi = \pi a^2 - \frac{3}{4}a^2\pi /: \pi}\)

\(\displaystyle{ 2= \frac{1}{4} a^2}\)

\(\displaystyle{ a^2=8}\)

\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{2}}\)

pole szesciokata \(\displaystyle{ P= \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{3 \cdot (2 \sqrt{2})^2 \cdot \sqrt{3} }{2} = 12 \sqrt{3}}\)
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

pola figur na płaszczyźnie

Post autor: Susanna »

a 3 wiesz jak? Bo 2 mam ale 3 nie mam pojęcia ;/
ODPOWIEDZ