Pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Pole koła
6*\(\displaystyle{ \frac{a ^{2}* \sqrt{3} }{4}}\)=54\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
jak wyliczysz a to będziesz miała promień koła opisanego
i z tw pitagorasa wyliczysz pole koła wpisanego
\(\displaystyle{ a ^{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} }{4}}\)+\(\displaystyle{ r ^{2}}\)
mam nadzieję że się nie pomyliłem i że wmiarę klarownie wyjaśniłem
jak wyliczysz a to będziesz miała promień koła opisanego
i z tw pitagorasa wyliczysz pole koła wpisanego
\(\displaystyle{ a ^{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} }{4}}\)+\(\displaystyle{ r ^{2}}\)
mam nadzieję że się nie pomyliłem i że wmiarę klarownie wyjaśniłem