znjadź długośc pozostałych boków trójka wpisanego w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: waw
- Podziękował: 7 razy
znjadź długośc pozostałych boków trójka wpisanego w okrąg
hej, jest takie zadanie: Na okręgu o promieniu 2 cm opisano trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 1 cm. Znajdź długości pozostałych trójkątów. Mi po obliczeniu wychodzi że oby dwie przyprostokątne maja \(\displaystyle{ \sqrt{50}}\) ale coś mi sie wydaje że to źle jat to trzeba rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
znjadź długośc pozostałych boków trójka wpisanego w okrąg
Takiego wariantu nie da się wykonać.ilonka7 pisze: Na okręgu o promieniu 2 cm opisano trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 1 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: waw
- Podziękował: 7 razy
znjadź długośc pozostałych boków trójka wpisanego w okrąg
przepraszam bardzo tam ma byc 10 cm zamist 1 cm
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
znjadź długośc pozostałych boków trójka wpisanego w okrąg
Można tak :
\(\displaystyle{ 2r=a+b-c}\) (z tego wyznaczyć (a+b)) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
to drugie wygodnie przedstawić w postaci \(\displaystyle{ (a+b)^2-2ab=c^2}\) (do ostatniego wstawić wyznaczone (a+b); zwinąć i rozwiązać układ ,,ładniejszych" równań).
\(\displaystyle{ 2r=a+b-c}\) (z tego wyznaczyć (a+b)) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
to drugie wygodnie przedstawić w postaci \(\displaystyle{ (a+b)^2-2ab=c^2}\) (do ostatniego wstawić wyznaczone (a+b); zwinąć i rozwiązać układ ,,ładniejszych" równań).