Trójkąt i trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
krytu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 21:24
Płeć: Mężczyzna

Trójkąt i trapez

Post autor: krytu »

w trójkącie ABC długości boków sa równe: \(\displaystyle{ \left|AB \right|=4 cm \left|AC \right|=2 cm \left| BC\right| = 2 \sqrt{2} cm}\) prosta równoległa do boku AB rozcina trójkąt na dwie figury o równych polach oblicz długość boków otrzymanego w ten sposób trapezu?
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2009, o 15:21 przez krytu, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt i trapez

Post autor: piasek101 »

Idzie z podobieństwa dużego trójkąta do małego.
ODPOWIEDZ