Pole Trapezu
Pole Trapezu
Mam problem z pewnym pewnie dosc latwym dla wiekszosci zadaniem... Jednak mysle i mysle i nic nie moge wymyslic...
Oto zadanie: Trapez ABCD ma podstawy o długosciach |AB| = 12 i |CD| = 3. Na tym trapezie mozna opisac okrag i mozna w niego wpisac okrag. Oblicz pole trapezu ABCD.
Oto zadanie: Trapez ABCD ma podstawy o długosciach |AB| = 12 i |CD| = 3. Na tym trapezie mozna opisac okrag i mozna w niego wpisac okrag. Oblicz pole trapezu ABCD.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Pole Trapezu
jezeli na trapezie mozemy opisac okrąg , to z łatwością mozemy obliczyc ramie tego trapezu bedzie :12+3=15 i 15:2= 7,5 ....Jezeli masz ramie to z tw. Pitagorasa mozesz liczyc wysokosc , podstawa bedzie wynosic w tym trójkacie 4 , bo masz podane 2 podstawy trapezu .I ze wzoru na trapez liczysz sobie pole .......
[ Dodano: Wto Lut 14, 2006 8:38 pm ]
Redok , po co piszesz ile wynosi pole ? , przeciez to mozna zobaczyc w odpowiedziach w zbiorze..
[ Dodano: Wto Lut 14, 2006 8:38 pm ]
Redok , po co piszesz ile wynosi pole ? , przeciez to mozna zobaczyc w odpowiedziach w zbiorze..
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Pole Trapezu
wydaje mi sie ze sytuacja tylko zachodzi gdy mamy do czynienie z trapezem rownoramiennym... w tresci zadania nie ma mowy o trapezie rownoramiennymsmerfetka18 pisze:jezeli na trapezie mozemy opisac okrąg , to z łatwością mozemy obliczyc ramie tego trapezu bedzie :12+3=15 i 15:2= 7,5
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Pole Trapezu
skorzystaj z twierdzenia Barchonaina. Twierdzenie to mówi o czworokącie wpisanym w okrąg i na nim opisanym:
1) Wtedy i tylko wtedy, gdy czworokąt wypukły daje się wpisać w okrąg, suma jego przeciwległych kątów wynosi 180�
2)W czworokąt można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy sumy jego przeciwległych boków są równe.
1) Wtedy i tylko wtedy, gdy czworokąt wypukły daje się wpisać w okrąg, suma jego przeciwległych kątów wynosi 180�
2)W czworokąt można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy sumy jego przeciwległych boków są równe.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Pole Trapezu
niekoniecznie. nie mozesz sobie załozy ze jest to trapez rownoramienny. :]
Owszem tak jak napisałas suma dlugosci ramion tego trapezu wynosi 15. Ale te ramiona nie sa tej samej dlugosci. Nie mozna napisac ze 15:2=7,5. Ramiona moga byc dlugosci 8 i 7 , 6 i 9 ....
Owszem tak jak napisałas suma dlugosci ramion tego trapezu wynosi 15. Ale te ramiona nie sa tej samej dlugosci. Nie mozna napisac ze 15:2=7,5. Ramiona moga byc dlugosci 8 i 7 , 6 i 9 ....
Pole Trapezu
Gdybym wiedzial ze jest on rownoramienny to problemu by nie bylo... Najdziwniejsze jest to, ze to zadanie maturalne z poziomu podstawowego...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Pole Trapezu
Z treści zadania wynika, że jest on równoramienny.
Oczywistym jest, że suma kątów przy ramieniu jest równa kątowi półpełnemu. Oznaczmy kąt przy podstawie przez \(\displaystyle{ \alpha}\), kąt przy tym samym ramieniu \(\displaystyle{ \beta}\). Mamy \(\displaystyle{ \alpha+\beta = \pi}\). Oznaczmy kąt przeciwległy do kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jako \(\displaystyle{ \beta '}\). Z drugiej strony wiemy, że na tym trapezie mozna opisać okrąg, więc \(\displaystyle{ \alpha+\beta ' = \pi}\), czyli \(\displaystyle{ \alpha + \beta = + \beta'}\), więc \(\displaystyle{ \beta = \beta '}\), a to już kończy dowód.
Oczywistym jest, że suma kątów przy ramieniu jest równa kątowi półpełnemu. Oznaczmy kąt przy podstawie przez \(\displaystyle{ \alpha}\), kąt przy tym samym ramieniu \(\displaystyle{ \beta}\). Mamy \(\displaystyle{ \alpha+\beta = \pi}\). Oznaczmy kąt przeciwległy do kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jako \(\displaystyle{ \beta '}\). Z drugiej strony wiemy, że na tym trapezie mozna opisać okrąg, więc \(\displaystyle{ \alpha+\beta ' = \pi}\), czyli \(\displaystyle{ \alpha + \beta = + \beta'}\), więc \(\displaystyle{ \beta = \beta '}\), a to już kończy dowód.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Pole Trapezu
I jeszcze mała korekta do wypowiedzi smerfetki18:
Fakt, że jest to trapez równoramienny wynika z tego, że można na nim opisać okrąg, ale nie napisałaś, że suma podstaw jest równa sumie ramion dlatego, że w ten trapez można wpisać okrąg, gdyż tylko wówczas sumy długości przeciwległych boków są sobie równe.
Fakt, że jest to trapez równoramienny wynika z tego, że można na nim opisać okrąg, ale nie napisałaś, że suma podstaw jest równa sumie ramion dlatego, że w ten trapez można wpisać okrąg, gdyż tylko wówczas sumy długości przeciwległych boków są sobie równe.