Oblicz promienie okręgów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Vl'ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 26 razy

Oblicz promienie okręgów

Post autor: Vl'ka »

Witam!

Zadanie z planimetrii.
Środki trzech okręgów stycznych zewnętrznie są wierzchołkami trójkąta o bokach \(\displaystyle{ a, b, c}\). Oblicz promienie tych okręgów.

a) \(\displaystyle{ a=5, b=6, c=7}\)
b) \(\displaystyle{ a=5, b=6, c=9}\)

Z czego tu w ogóle trzeba skorzystać ? Proszę o analizę zadania i rozwiązanie chociaż 1 podpunktu. Drugi spróbuję zrobić analogicznie.
Dziękuję!
Asterius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2009, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

Oblicz promienie okręgów

Post autor: Asterius »

Trzeba zauważyć, że bok tego trójkąta, to suma dwóch promieni. To powinno wystarczyć do rozwiązania zadania
Vl'ka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 26 razy

Oblicz promienie okręgów

Post autor: Vl'ka »

No tak, zgadzam się, ale jak to policzyć ?
ODPOWIEDZ