Jaką część gwiazdy stanowi część zacieniowana

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 23 sie 2004, o 18:55
Lokalizacja: Katowice

Jaką część gwiazdy stanowi część zacieniowana

Post autor: Dzik »

Jaką część pięciokątnej gwiazdy foremnej stanowi część zacieniowana
Tu jest rysunek:
- na szybko zrobiony w paincie

Ktoś ma jakiś pomysł bo ja ostatnio mam jakąś pustke w głowie

[ Dodano: Sro Lut 15, 2006 9:03 pm ]
Oto wzór na pole pięciokątnej gwiazdy foremnej jaki udało mi się stworzyć:
\(\displaystyle{ P=5\frac{\frac{1}{2}a\sqrt{b^{2}-\frac{1}{4}a}}2+\frac{a^{2}\sqrt{5(5+2\sqrt{5})}}{4}}\)

Gdzie jakby spojżeć na ramie gwiazdy jako trójkąt równoramienny to a to podstawa a b to ramie, pierwsza część to 5 razy pole takiego trójkąta a druga to pole pięciokąta foremnego który zostaje wśrodku

Może to komuś pomoże chociaż mnie ten wzór przeraża

[ Dodano: Czw Lut 16, 2006 3:00 pm ]
Udało mi się
Nie potrzeba żadnego wzoru, gwiazde da się tak poskładać że wychodzi na to że zacieniowana część to połoa gwiazdy.
ODPOWIEDZ