"Oblicz wysokość oraz pole trójkąta równobocznego naktórym opisano okrąg o promieniu 6 cm."
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem...
Trójkąt równoboczny
- agniecha_iksde
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 14:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Myszków
- Pomógł: 2 razy
Trójkąt równoboczny
jeżeli narysujesz okąg opisany na trójkącie róqwnobocznym to jego środek będzie leżał na wysokości, dziląc ta wysokość w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka, tak że 2/3 wysokości to będzie promień okręgu.
\(\displaystyle{ (2/3)*h=6}\)
\(\displaystyle{ h=9}\)
w trójkącie równobocznym wysokość
\(\displaystyle{ h=\sqrt{3}*a/2}\)
\(\displaystyle{ 9=\sqrt{3}*a/2}\)
\(\displaystyle{ a=6*\sqrt{3}}\)
pole: \(\displaystyle{ (a^2)*\sqrt{3}/4=27*\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ (2/3)*h=6}\)
\(\displaystyle{ h=9}\)
w trójkącie równobocznym wysokość
\(\displaystyle{ h=\sqrt{3}*a/2}\)
\(\displaystyle{ 9=\sqrt{3}*a/2}\)
\(\displaystyle{ a=6*\sqrt{3}}\)
pole: \(\displaystyle{ (a^2)*\sqrt{3}/4=27*\sqrt{3}}\)