Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie.
Model samolotu na lince o długośći 5m zakreśla okrąg o promieniu 4m.Modelarz trzyma koniec linki na wysokości 1,5m i obraca się(wokół własnej osi).Dłoń modelarza zakreśla okrąg o promieniu 50cm.Na jakiej wysokości krąży samolot?
Model samolotu, wysokość.
- aatomka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Model samolotu, wysokość.
jak sobie to rozrysujesz to wyjdzie trapez o podstawach równych 8 m i 1 m (2 razy r) ramionach 5m. musimy obliczyc wysokość tego trapezu. najlepiej z tw Pitagorasa \(\displaystyle{ h^{2} + (4- 0,5)^{2}= 5 ^ 2}\)
-- 19 kwi 2009, o 15:19 --
aa, jest i druga możliwość, że ręka znajduje się po przeciwnej stronie osi obrotu niż samolot, wtedy w tym trapezie co postwanie sznurek bedzie przekątną a nie ramieniem
ale też szybko z tw Pitagorasa można policzyć. \(\displaystyle{ h^{2} + (4+ 0,5)^{2}= 5 ^ 2}\)
-- 19 kwi 2009, o 17:14 --
a jaki powinien być wynik?
1,5 m-\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{51} }{2}}\)
lub
1,5 m -\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{19} }{2}}\)-- 19 kwi 2009, o 18:08 --aaha.. no to w takim razie ten samolocik ma silnik ;D i lata wysoko
rozpatrując 1 przypadek i dodać wysokość 1,5 do wys. trapezu
\(\displaystyle{ 1,5 m+ \frac{ \sqrt{51} }{2}}\)
wychodzi około 5,1 m.
-- 19 kwi 2009, o 15:19 --
aa, jest i druga możliwość, że ręka znajduje się po przeciwnej stronie osi obrotu niż samolot, wtedy w tym trapezie co postwanie sznurek bedzie przekątną a nie ramieniem
ale też szybko z tw Pitagorasa można policzyć. \(\displaystyle{ h^{2} + (4+ 0,5)^{2}= 5 ^ 2}\)
-- 19 kwi 2009, o 17:14 --
a jaki powinien być wynik?
1,5 m-\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{51} }{2}}\)
lub
1,5 m -\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{19} }{2}}\)-- 19 kwi 2009, o 18:08 --aaha.. no to w takim razie ten samolocik ma silnik ;D i lata wysoko
rozpatrując 1 przypadek i dodać wysokość 1,5 do wys. trapezu
\(\displaystyle{ 1,5 m+ \frac{ \sqrt{51} }{2}}\)
wychodzi około 5,1 m.