Witam !
W związku z tym, iż mam nie za ciekawe oceny z matematyki zwracam się z uprzejmą prośbą o rozwiązanie zadania domowego ( obliczenia wraz z wynikiem ) oraz objaśnienie jak to obliczyć na przyszłość . Polecenie jest z działu "Twierdzenie Talesa" .
Oto Zadania :
Z góry dziękuję za rozwiązanie zadania i objaśnienie.
P.S. Zadanie jest na jutro tj. 20.04 .
Pozdrawiam !
Zibi
Oblicz x , mając dane
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Oblicz x , mając dane
a może nie chcesz tego zrozumieć?
spójrz na rysunek:
a teraz podpowiedź:
\(\displaystyle{ \frac{czerwony}{zielony}= \frac{zolty}{niebieski}}\)
spójrz na rysunek:
a teraz podpowiedź:
\(\displaystyle{ \frac{czerwony}{zielony}= \frac{zolty}{niebieski}}\)