wyznacz długości boków tego równoległoboku
wyznacz długości boków tego równoległoboku
Rozważmy równoległoboki, których obwód jest równy 2p, a kąt ostry ma miarę alfa. Wyznacz długości boków tego równoległoboku, który ma największe pole.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz długości boków tego równoległoboku
\(\displaystyle{ 2a+2b=2p}\)
\(\displaystyle{ P=absin\alpha}\) (z pierwszego wyznaczyć jedną niewiadomą, wstawić do drugiego, szukać max otrzymanej)
\(\displaystyle{ P=absin\alpha}\) (z pierwszego wyznaczyć jedną niewiadomą, wstawić do drugiego, szukać max otrzymanej)