1.Ruszając z punktu położonego na wysokości 1000 m n.p.m, jedziemy 1km pod górę droga nachylona pod do poziomu pod stałym kątem 30 stopni. Na jaką wysokość wiedziemy?
2.Krótsza podstawa trapezu równoramiennego ma długość 10.Ramię ma długość 4 cm i jest nachylone do podstawy pod kątem 30 '.Oblicz pole tego trapezu.
Przekątna kwadratu.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Przekątna kwadratu.
ZAD.2:
Oznaczenia
\(\displaystyle{ a,b}\) - dłuższakrótsza podstawa
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Z f. trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \frac{h}{4}= \sin 30^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{4}= \cos 30^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ a=b+2x}\)
Wszystko mamy więc tylko podstawić pod wzór
Oznaczenia
\(\displaystyle{ a,b}\) - dłuższakrótsza podstawa
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Z f. trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \frac{h}{4}= \sin 30^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{4}= \cos 30^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ a=b+2x}\)
Wszystko mamy więc tylko podstawić pod wzór
- aatomka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Przekątna kwadratu.
jadąc pod górę o kacie nachylenia 30 stopni, wjedziesz na wysokość połowy przejechanej trasy z wł trójkąta o kątach 30 60 90 wiec wjedziesz 500 m w górę, znajdziesz sie na wysokości 1500 m.n.p.m.