Zastosowanie twierdzenia Pitagorasa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adaxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 19 mar 2009, o 16:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Zastosowanie twierdzenia Pitagorasa

Post autor: adaxD »

Boki trapezu równoramiennego mają długości 24 cm ,15 cm,15 cm i 6 cm.Oblicz pole tego trapezu
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Zastosowanie twierdzenia Pitagorasa

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ h^2=15^2-9^2}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(24+6)\cdot 12}\)
ODPOWIEDZ