Problem z twierdzeniem Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 lis 2007, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kamienna Góra
- Podziękował: 1 raz
Problem z twierdzeniem Talesa
No więc najkrócej. Mamy klasyczny rysunek do twierdzenia Talesa. Jak obliczyć długość odcinków leżących na prostych równoległych mając jedynie długość odcinków na prostych przecinających się (to znaczy na prostych nierównoległych). Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Problem z twierdzeniem Talesa
Nie wiem, czy na pewno o to ci chodzi ale...
Niech O będzie wierzchołkiem kąta i niech jedna z prostych równoległych (ta bliżej O) przecina ramiona kąta w punktach \(\displaystyle{ A_{1},A_{2}}\), a druga z prostych równoległych w punktach \(\displaystyle{ B_{1},B_{2}}\). Wtedy zachodzi nie tylko klasyczny stosunek z twierdzenia Talesa, ale także \(\displaystyle{ \frac{OA_{1}}{OB_{1}}=\frac{A_{1}A_{2}}{B_{1}B_{2}}}\) i analogicznie \(\displaystyle{ \frac{OA_{2}}{OB_{2}}=\frac{A_{1}A_{2}}{B_{1}B_{2}}}\) (wynika to z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ OA_{1}A_{2}}\) i \(\displaystyle{ OB_{1}B_{2}}\)).
Niech O będzie wierzchołkiem kąta i niech jedna z prostych równoległych (ta bliżej O) przecina ramiona kąta w punktach \(\displaystyle{ A_{1},A_{2}}\), a druga z prostych równoległych w punktach \(\displaystyle{ B_{1},B_{2}}\). Wtedy zachodzi nie tylko klasyczny stosunek z twierdzenia Talesa, ale także \(\displaystyle{ \frac{OA_{1}}{OB_{1}}=\frac{A_{1}A_{2}}{B_{1}B_{2}}}\) i analogicznie \(\displaystyle{ \frac{OA_{2}}{OB_{2}}=\frac{A_{1}A_{2}}{B_{1}B_{2}}}\) (wynika to z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ OA_{1}A_{2}}\) i \(\displaystyle{ OB_{1}B_{2}}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 4 lis 2007, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kamienna Góra
- Podziękował: 1 raz
Problem z twierdzeniem Talesa
Tak wiem to wszystko. Tylko jak mając tylko odcinki \(\displaystyle{ OA_{1}}\), \(\displaystyle{ OA_{2}}\), \(\displaystyle{ OB_{1}}\), \(\displaystyle{ OB_{2}}\) mam obliczyć \(\displaystyle{ A_{1}A_{2}}\) i \(\displaystyle{ B_{1}B_{2}}\). Próbowałem ułożyć układ równań według związku, który podał Crizz, ale dostałem równanie tożsamościowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Problem z twierdzeniem Talesa
Za mało jest danych do rozwiązania zadania.
O ile długości \(\displaystyle{ OA_{1},OA_{2},OB_{1},OB_{2}}\) spełniają równość z twierdzenia Talesa, to kąt między prostymi przecinającymi się może być dowolny i wówczas długości \(\displaystyle{ A_{1}A_{2},B_{1}B_{2}}\) nie są wyznaczone jednoznacznie.
O ile długości \(\displaystyle{ OA_{1},OA_{2},OB_{1},OB_{2}}\) spełniają równość z twierdzenia Talesa, to kąt między prostymi przecinającymi się może być dowolny i wówczas długości \(\displaystyle{ A_{1}A_{2},B_{1}B_{2}}\) nie są wyznaczone jednoznacznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Problem z twierdzeniem Talesa
Musisz mieć dany jeden z równoległych, skoro tego nie masz to kiszka.faust1002 pisze:Tak wiem to wszystko. Tylko jak mając tylko odcinki \(\displaystyle{ OA_{1}}\), \(\displaystyle{ OA_{2}}\), \(\displaystyle{ OB_{1}}\), \(\displaystyle{ OB_{2}}\) mam obliczyć \(\displaystyle{ A_{1}A_{2}}\) i \(\displaystyle{ B_{1}B_{2}}\). Próbowałem ułożyć układ równań według związku, który podał Crizz, ale dostałem równanie tożsamościowe