Obwód sześciokąta foremnego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Madeleinee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 7 razy

Obwód sześciokąta foremnego

Post autor: Madeleinee »

Krótsza przekątna sześciokąta foremnego ma długość 10 cm. Oblicz obwód tego sześciokąta.

Zadanie zrobiłam, ale nie jestem pewna czy dobrze.. proszę więc powiedzieć mi co mam źle jeżeli mam błędy. .


Z wzoru na krótszą przekątną p = a pierwiastków z 3 wyliczyłam że a wynosi 10 pierwiastków z trzech podzielić na 3.

Obwód wyszedł mi 6 * 10 pierwiastków z 3 podzielić na 3 = 20 pierwiastków z 3.

Proszę o komentarz.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Obwód sześciokąta foremnego

Post autor: klaustrofob »

dobrze
Awatar użytkownika
aatomka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Obwód sześciokąta foremnego

Post autor: aatomka »

doobrze
Madeleinee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 7 razy

Obwód sześciokąta foremnego

Post autor: Madeleinee »

tylko nie jestem pewna czy wzór na krótszą przkątną wynosi p = a pierwiastków z 3, czy p=pierwiastek z 3*a ?
Awatar użytkownika
aatomka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Obwód sześciokąta foremnego

Post autor: aatomka »

a pierwiastków z 3
ODPOWIEDZ