Proszę o pomoc!
Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 40 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
Trapez równoramienny, przekątna
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Trapez równoramienny, przekątna
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{(a+b)h}{2} = P \\
b = a+2x \\
\end{cases}}\)
Gdzie 2x to różnica długości podstaw
\(\displaystyle{ P = \frac{(2a+2x)h}{2} = (a+x)h}\)
Trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątną jest przekątna, ma przyprostokątne h i a+x i kąt przy przyprostokątnej a+x równy 40 stopni.
b = a+2x \\
\end{cases}}\)
Gdzie 2x to różnica długości podstaw
\(\displaystyle{ P = \frac{(2a+2x)h}{2} = (a+x)h}\)
Trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątną jest przekątna, ma przyprostokątne h i a+x i kąt przy przyprostokątnej a+x równy 40 stopni.