czworokąt wypukły nie foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karolinka__21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

czworokąt wypukły nie foremny

Post autor: karolinka__21 »

Na czworokącie wypukłym ABCD, w którym \(\displaystyle{ |AB| = |BC|, |AD| = 2\sqrt{3}, |DC| = 3 - \sqrt{3}}\)można opisać okrąg. Wiedząc, że przekątna |AC| =\(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\), oblicz pole tego czworokąta.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokąt wypukły nie foremny

Post autor: piasek101 »

Z tw kosinusów (trójkąt ACD) wyznaczyć kąt ADC.

Suma kątów ADC i ABC to 180 - z tego masz kąt ABC.

Trójkąt ABC jest równoramienny, zatem poznamy jego wszystkie kąty i boki.

Mając wszystkie długości i kąty bierzemy się za szukane pole.
ODPOWIEDZ