Trojkat rownoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
roXXo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 5 lut 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Trojkat rownoramienny

Post autor: roXXo »

Suma długości ramion trójkąta równoramiennego prostokątnego wynosi 8. Oblicz:
a) pole koła wpisanego w trójkąt,
b) pole koła opisanego na trójkącie,
c) odległość środka okręgu wpisanego w trójkąt od wierzchołka przy kącie prostym.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Trojkat rownoramienny

Post autor: Gotta »

a - długość ramienia trójkąta
b - długość podstawy
\(\displaystyle{ 2a=8}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)

\(\displaystyle{ (2a)^2=b^2}\). Stąd \(\displaystyle{ b=8}\)

r - promień okręgu wpisanego w trójkąt
R - promień okręgu opisanego na trójkącie

\(\displaystyle{ R=\frac{b}{2}=4}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{4\cdot 4}{4+4+8}=1}\)

Pole okręgu wpisanego: \(\displaystyle{ P=\Pi}\)
Pole okręgu opisanego: \(\displaystyle{ P=16\Pi}\)

x - odległość środka okręgu wpisanego od wierzchołka przy kącie prostym
\(\displaystyle{ x=\sqrt{2r^2}}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ