równanie okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
konwalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta

równanie okręgu

Post autor: konwalia »

Napisz równanie okręgu o promieniu r= \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), wiedząc, że do okręgu należa punkty
A= ( 5,1), B=(1,3)
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

równanie okręgu

Post autor: maise »

a,b-współrzędne środka okręgu

\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2\\
\begin{cases}
(5-a)^2+(1-b)^2= \sqrt{5} ^2\\
(1-a)^2+(3-b)^2=\sqrt{5} ^2
\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ