W trapezie ABCD dłuzsza podstawa AB ma długosc \(\displaystyle{ 4\sqrt{5}}\)cm a ramie AD ma długosc 4 cm. Odległosc wierzchołka C od przekatnej DB jest równa 3 cm. Wiwdząc ze |<ADB|=\(\displaystyle{ 90^{o}}\), oblicz:
a) pole trapezu
b) wysokosc trapezu
c) długosc któtszej podstawy
pole trapezu, wysokosc trapezu, długosc któtszej podstawy
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
pole trapezu, wysokosc trapezu, długosc któtszej podstawy
\(\displaystyle{ |DB|= \sqrt{4 \sqrt{5} ^{2}-4 ^{2} }= \sqrt{80-16}= \sqrt{64}=8}\)
a) \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot 8+ \frac{1}{2} \cdot 3 \cdot 8=28cm ^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ h \cdot 4 \sqrt{5}=4 \cdot 8}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{8 \sqrt{5} }{5}}\)
c)\(\displaystyle{ 28= \frac{8 \sqrt{5} }{5} \cdot \frac{|DC|+4 \sqrt{5} }{2}}\)
\(\displaystyle{ |DC|=3 \sqrt{5}}\)
a) \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot 8+ \frac{1}{2} \cdot 3 \cdot 8=28cm ^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ h \cdot 4 \sqrt{5}=4 \cdot 8}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{8 \sqrt{5} }{5}}\)
c)\(\displaystyle{ 28= \frac{8 \sqrt{5} }{5} \cdot \frac{|DC|+4 \sqrt{5} }{2}}\)
\(\displaystyle{ |DC|=3 \sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
pole trapezu, wysokosc trapezu, długosc któtszej podstawy
Rysunek wszystko wyjaśnia =]
a) Pole trapezu = pole trójkąta ABD + pole trójkąta BCD
odcinek BD wiadomo jak obliczyć =]
b) wysokość trapezu opuszczoną z punktu D = wysokość trójkąta ABD (w tym przypadku podstawą trójkąta będzie bok AB)
c)
Wzór na trapez znasz. Jeżeli bok AB = a, to CD = b
Przekształć go tak, aby otrzymać bok b (krótsza podstawa) Podstawiasz i obliczasz
a) Pole trapezu = pole trójkąta ABD + pole trójkąta BCD
odcinek BD wiadomo jak obliczyć =]
b) wysokość trapezu opuszczoną z punktu D = wysokość trójkąta ABD (w tym przypadku podstawą trójkąta będzie bok AB)
c)
Wzór na trapez znasz. Jeżeli bok AB = a, to CD = b
Przekształć go tak, aby otrzymać bok b (krótsza podstawa) Podstawiasz i obliczasz