Muszę rozwiązać zadanie, mnie wyszło 67 km/h. nie wiem czy dobrze. oto zadanie:
Z jaką średnią prędkością porusza się pociąg, na trasie Czersk-Chojnice? Odp wyraź w km/h.
*z czerska do chojnic jest 30 km.
*czersk ( czas odjazdu 16.02) , chojnice ( godz.przyjazdu 16.47)
BŁAGAM, POMOCY !
Oblicz średnią prędkośc.
Oblicz średnią prędkośc.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, o 20:23 przez bura, łącznie zmieniany 1 raz.
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Oblicz średnią prędkośc.
\(\displaystyle{ s=vt}\)
\(\displaystyle{ 3000=45v}\)
\(\displaystyle{ v=66,6}\)
\(\displaystyle{ 3000=45v}\)
\(\displaystyle{ v=66,6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 17 kwie 2008, o 00:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hajnówka
- Pomógł: 1 raz
Oblicz średnią prędkośc.
A czy nie powinno być tak?
\(\displaystyle{ v = \frac{s}{t}}\)
\(\displaystyle{ s-30km, t-0,75h}\)
\(\displaystyle{ v = 40km/h}\)
\(\displaystyle{ v = \frac{s}{t}}\)
\(\displaystyle{ s-30km, t-0,75h}\)
\(\displaystyle{ v = 40km/h}\)