twierdzenie cosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 1 raz
twierdzenie cosinusów
Suma długości przekątnych rombu jest równa m, a kąt ostry jest równy alfa. oblicz obwód rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
twierdzenie cosinusów
Nie wiem dlaczego topik się tak nazywa. Nie widzę potrzeby stosowania tu twierdzenia cosinusów, skoro mamy do dyspozycji trójkąt prostokątny
Niech x będzie połową długości krótszej przekątnej, y - połową długości dłuższej oraz a niech będzie długością boku rombu. Szukamy wartości 4a. Z założenia mamy, że y+x=m/2.
Przekątne rombu przecinają się w połowie pod kątem prostym i tną katy przy wierzchołkach na pół.
Otrzymujemy więc trójkąt prostokątny o przyprostokątnych x,y i przeciwprostokątnej a, w którym kąt między a oraz y jest równy alfa/2.
Zatem \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=tg\frac{\alpha}{2}\ \Rightarrow \ x=ytg\frac{\alpha}{2}\ \Rightarrow \ \frac{m}{2}=y+x=y(1+tg\frac{\alpha}{2})=y\frac{cos \frac{\alpha}{2}+sin \frac{\alpha}{2}}{cos \frac{\alpha}{2}}\ \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow \ y=\frac{m cos \frac{\alpha}{2}}{2(cos \frac{\alpha}{2}+sin \frac{\alpha}{2})}}\)
Z drugiej strony \(\displaystyle{ \frac{y}{a}=cos\frac{\alpha}{2}\ \Rightarrow \ a=\frac{y}{cos\frac{\alpha}{2}}}\), skąd ostatecznie mamy
\(\displaystyle{ 4a=4\frac{y}{cos\frac{\alpha}{2}}=\frac{2m }{cos \frac{\alpha}{2}+sin \frac{\alpha}{2}}}\)
Pozdrawiam.
Niech x będzie połową długości krótszej przekątnej, y - połową długości dłuższej oraz a niech będzie długością boku rombu. Szukamy wartości 4a. Z założenia mamy, że y+x=m/2.
Przekątne rombu przecinają się w połowie pod kątem prostym i tną katy przy wierzchołkach na pół.
Otrzymujemy więc trójkąt prostokątny o przyprostokątnych x,y i przeciwprostokątnej a, w którym kąt między a oraz y jest równy alfa/2.
Zatem \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=tg\frac{\alpha}{2}\ \Rightarrow \ x=ytg\frac{\alpha}{2}\ \Rightarrow \ \frac{m}{2}=y+x=y(1+tg\frac{\alpha}{2})=y\frac{cos \frac{\alpha}{2}+sin \frac{\alpha}{2}}{cos \frac{\alpha}{2}}\ \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow \ y=\frac{m cos \frac{\alpha}{2}}{2(cos \frac{\alpha}{2}+sin \frac{\alpha}{2})}}\)
Z drugiej strony \(\displaystyle{ \frac{y}{a}=cos\frac{\alpha}{2}\ \Rightarrow \ a=\frac{y}{cos\frac{\alpha}{2}}}\), skąd ostatecznie mamy
\(\displaystyle{ 4a=4\frac{y}{cos\frac{\alpha}{2}}=\frac{2m }{cos \frac{\alpha}{2}+sin \frac{\alpha}{2}}}\)
Pozdrawiam.