oblicz długośc przekątnej
oblicz długośc przekątnej
Pole trapezu równoramiennego jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ dm^{2}}\) a suma długości podstaw wynosi 1 dm oblicz długośc przekątnej
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
oblicz długośc przekątnej
górna podstawa - a
dolna podstawa - a+2x, gdzie x jest to odcinek między punktem przecięcia wysokości i boku a bliższym wierzchołkiem podstawy.
a+a+2x=1 => a+x=0,5
\(\displaystyle{ P=0,5*(2a+2x)*h}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=0,5*1*h \Rightarrow h=2 \sqrt{3}}\)
zauważ, że \(\displaystyle{ d^2=h^2+(a+x)^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=12+ \frac{1}{4}= \frac{49}{4}}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{7}{2}}\)
dolna podstawa - a+2x, gdzie x jest to odcinek między punktem przecięcia wysokości i boku a bliższym wierzchołkiem podstawy.
a+a+2x=1 => a+x=0,5
\(\displaystyle{ P=0,5*(2a+2x)*h}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=0,5*1*h \Rightarrow h=2 \sqrt{3}}\)
zauważ, że \(\displaystyle{ d^2=h^2+(a+x)^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=12+ \frac{1}{4}= \frac{49}{4}}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{7}{2}}\)