oblicz długośc boków trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcin113
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna

oblicz długośc boków trapezu

Post autor: marcin113 »

W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej a jego przekątna dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy. Wiedząc ze pole trapezu jest równe 3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) oblicz długośc boków tego trapezu
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

oblicz długośc boków trapezu

Post autor: Mortify »



kąt przy wierzchołku D ma miarę \(\displaystyle{ 180 - 2\alpha}\). a stąd kąt przy wierzchołku C ma miarę:
\(\displaystyle{ 180 - 180 + 2\alpha - \alpha = \alpha}\)
czyli ramię ma dlugość a.
zatem 2a=a+2x => x=0,5a
\(\displaystyle{ h^2=a^2-(0,5a)^2}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P=0,5*3a*h}\)
\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}= \frac{3a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
Boki trapezu mają długość: 2,2,2,4
ODPOWIEDZ