Ćw. z równoległoboku :]

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Polipeptyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 lut 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Ćw. z równoległoboku :]

Post autor: Polipeptyd »

Zad.1
Bawełnianą tkaninę w kształcie równoległoboku o kącie ostrym 45 stopni i krótszym boku długości 3 m przecięto wzdłuż krótszej przekątnej. Otrzymano dwa trójkąty prostokątne. Ile potrzeba taśmy, aby obszyć oba trójkątne kawałki materiału. Wynik zaokrąglij do 1 cm.
Awatar użytkownika
krzywy1607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 35 razy

Ćw. z równoległoboku :]

Post autor: krzywy1607 »

Jak to sobie narysujesz to te dwa mniejsze trojkąty które powstały (równoramienne) mają kąty (90,45,45). Przy prostym kącie boki mają długosci 3, a pozostaly bok, można policzyć z funkcji tryg., albo z trójkąta o katach (90,45,45). Wyniesie on \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) Teraz wystarczy zsumować wszystkie boki z dwóch trójkątów, czyli 3+3+\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)+3+3+\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) Dalej dasz rade
Polipeptyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 lut 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Ćw. z równoległoboku :]

Post autor: Polipeptyd »

Robię tak i nawet wydaje mi się to logiczne, tylko że wynik nie wychodzi mi taki jak powinien, czyli 2049. :c
Awatar użytkownika
krzywy1607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 35 razy

Ćw. z równoległoboku :]

Post autor: krzywy1607 »

2049 ? Może jest błąd w odpowiedziach ;P Albo źle spojrzałeś Chyba,że autor książki miał coś innego na myśli niż my odnośnie "obszycia" tych trójkątów
Polipeptyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 lut 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Ćw. z równoległoboku :]

Post autor: Polipeptyd »

Ja obstawiam ten błąd w odpowiedziach ;P
ODPOWIEDZ