Metoda różniczkowania graficznego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dawidek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 lut 2009, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Metoda różniczkowania graficznego

Post autor: dawidek »

Nie wiem czy w dobrym miejscu więc z góry przepraszam... Mam wykreślić styczne do krzywej i wyznaczyć tangens kątów nachylenia stycznych do osi x... i mam niby to po prostu narysować i odczytać punkty i policzyć tangensa czy strzelam jakąś pochodną trzeba obliczyć. Ale graficznie to zawsze krzywo to narysuję więc jak to zrobić z góry dzięki pzdr
Ralf1410
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 20 razy

Metoda różniczkowania graficznego

Post autor: Ralf1410 »

tangens tego kąta to pochodna funkcji w punkcie.
w_eronisia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Turek
Podziękował: 1 raz

Metoda różniczkowania graficznego

Post autor: w_eronisia »

na czym polega metoda różniczkowania graficznego?
Mam funkcję C=f(t) i muszę określić r=g(t) przez różniczkowanie graficzne...
Funkcja C=f(t) to zbiór punktów..
Ogólna zależność na r to:
r = - dC/dt
ODPOWIEDZ