Witam
Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Krótsza przekątna ma długość 5 i jest prostopadła do krótszych boków tego równoległoboku.Oblicz długość dłuższej przekątnej tego równoległoboku
1)Czy dobrze zrobiłem uznając ten równoległobok za romb? Jeśli tak to czy wynik to \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}}\) ?
2)Jeżeli to nie jest romb czy można skorzystać z twierdzenia cosinusow?
Oblicz przekątną w równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Oblicz przekątną w równoległoboku
mi wyszlo \(\displaystyle{ 5\sqrt{11}}\) z pitagorasa (polowa 5)^2+(polowa drugiej pprzekątnej)^2=x^2 x=\(\displaystyle{ 5\sqrt{3}}\) a x mi wyszlo z tg30= 5/x
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Oblicz przekątną w równoległoboku
Licze krótszy x czyli krótszy bok równolegloboku z tangesa:
tg30= 5/x
czyli x=5sqrt{3}
Licze z pitagorasa (5sqrt{3})^2=(d/2)^2+2,5^2
i z tego mi wyszlo d
tg30= 5/x
czyli x=5sqrt{3}
Licze z pitagorasa (5sqrt{3})^2=(d/2)^2+2,5^2
i z tego mi wyszlo d
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Oblicz przekątną w równoległoboku
...
ale czekaj 5sqrt3 i 2.5 to przyprostokatne
ma być d= \(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{13}}{2}}\) czyli przekatna ma \(\displaystyle{ 5 \sqrt{13}}\)
ale czekaj 5sqrt3 i 2.5 to przyprostokatne
ma być d= \(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{13}}{2}}\) czyli przekatna ma \(\displaystyle{ 5 \sqrt{13}}\)