Oblicz miary kątów w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
marttyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Oblicz miary kątów w trójkącie

Post autor: marttyna »

Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|. Odcinek AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne, w taki sposób, że |AB|=|AD|=|CD|. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.

Wykonałam rysunek, ale i tak nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicz miary kątów w trójkącie

Post autor: Sherlock »


zauważ, że:
\(\displaystyle{ \alpha=\beta + 180^0 - 2\alpha}\)
lub też
\(\displaystyle{ \alpha+180^0-2\beta=180^0}\)
Awatar użytkownika
marttyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Oblicz miary kątów w trójkącie

Post autor: marttyna »

no, nareszcie jakieś porządne dane!
Dziękuję ogromnie!
ODPOWIEDZ