W trapezie prostokątnym o obwodzie 8 krótsza podstawa i wysokość maja równe długości. Różnica długości podstaw wynosi 2.Oblicz długości podstaw trapezu.
Mam z tym zadanie mały problem i nie wiem co robię nie tak bo wyniki w książce są zupełnie inne. Gdzie mam błąd?
Wyniki z ksiazki to \(\displaystyle{ a=4,25-0,25 \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ b=2,25-0,25 \sqrt{17}}\)
Nie wiem czy dobrze to zrobiłam. Proszę o pomoc.
0bw=8 c=ramię
a=b+2 h=b wynosi tyle samo co bok b
x=a-b=2
Ramię wyliczyłam z Pitagorasa
\(\displaystyle{ x^{2}+b ^{2} =c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4+b ^{2} = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2} =4+ b^{2}}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{4+b ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ a+b+c+d=8}\)
\(\displaystyle{ a+2b+c=8}\)
\(\displaystyle{ b+2+2b+ \sqrt{4+b ^{2} } =8}\)
\(\displaystyle{ 3b+ \sqrt{4+b ^{2} } =6/ ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9b ^{2}+4+b ^{2}=36}\)
\(\displaystyle{ 10b ^{2}=32}\)
\(\displaystyle{ b ^{2}= \frac{32}{10}= \frac{16}{5}}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{ \frac{16}{5} } = \frac{4}{ \sqrt{5} }= \frac{4 \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ a=b+2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{4 \sqrt{5} }{5}+2}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{4 \sqrt{5}+10 }{5}}\)
Jeżeli ktoś powie mi co źle robię i gdzie mam błąd to będę bardzo wdzięczna.
Oblicz dlugosc podstaw trapezu. Problem
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Oblicz dlugosc podstaw trapezu. Problem
\(\displaystyle{ 3b+\sqrt{4+b^{2}} =6/-3b\\
\sqrt{4+b^{2}} =6-3b/^2\\}\)
podnieś teraz to do kwadratu i oblicz równanie kwadratowe, oczywiście zakładając, że b musi mieć wartość dodatnią \(\displaystyle{ b \in R_{+}}\)
\sqrt{4+b^{2}} =6-3b/^2\\}\)
podnieś teraz to do kwadratu i oblicz równanie kwadratowe, oczywiście zakładając, że b musi mieć wartość dodatnią \(\displaystyle{ b \in R_{+}}\)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, o 11:31 przez maise, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 paź 2008, o 09:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz dlugosc podstaw trapezu. Problem
Niestety nie mogę sobie poradzić z wyliczeniem tego równania. Czy mogę prosić o wyliczenie do końca bo nie mogę tego w ogóle załapać .
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 15 paź 2008, o 09:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz dlugosc podstaw trapezu. Problem
Od tego momentu było źle.
\(\displaystyle{ a+b+c+d=8}\)
\(\displaystyle{ a+2b+c=8}\)
\(\displaystyle{ b+2+2b+ \sqrt{4+b ^{2} } =8}\)
\(\displaystyle{ 3b+ \sqrt{4+b ^{2} } =6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4+b ^{2} }=6-3b/ ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4+b ^{2} =36-36b+9b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ -8b ^{2} -32=36b=0/:4}\)
\(\displaystyle{ -2b ^{2} -8+9b=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=b ^{2}-4ac=81-64=17}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{-b+ \sqrt{ \Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{-9+ \sqrt{17} }{-4}/ \cdot (- \frac{1}{4})}\)
\(\displaystyle{ b=2,25-0,25 \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ a=b+2=2,25-0,25 \sqrt{17} +2=4,25-0,25 \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ a+b+c+d=8}\)
\(\displaystyle{ a+2b+c=8}\)
\(\displaystyle{ b+2+2b+ \sqrt{4+b ^{2} } =8}\)
\(\displaystyle{ 3b+ \sqrt{4+b ^{2} } =6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4+b ^{2} }=6-3b/ ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4+b ^{2} =36-36b+9b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ -8b ^{2} -32=36b=0/:4}\)
\(\displaystyle{ -2b ^{2} -8+9b=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=b ^{2}-4ac=81-64=17}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{-b+ \sqrt{ \Delta} }{2a}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{-9+ \sqrt{17} }{-4}/ \cdot (- \frac{1}{4})}\)
\(\displaystyle{ b=2,25-0,25 \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ a=b+2=2,25-0,25 \sqrt{17} +2=4,25-0,25 \sqrt{17}}\)