kąty w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: otmuchów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

kąty w trapezie

Post autor: wasu »

Dany jest trapez ABCD, w którym AB||CD. Wyznacz długosc podstawy AB traoezu, jesli wiadomo, ze |CD|=a, kąt DAC=kąt ABC=alfa, kąt AOB=2alfa, gdzie O jest punktem przeciecia sie prostych BC i AD,
przyjęte oznaczenia :
kąt DAB = \(\displaystyle{ \beta}\)
kąt ACB = \(\displaystyle{ \gamma}\)
kąt CDA = \(\displaystyle{ \delta}\)
dlaczego gamma = 3 alfa i sigma = 3 alfa

-- 13 kwietnia 2009, 20:49 --

Dorzucam jeszcze obrazek:
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

kąty w trapezie

Post autor: piasek101 »

Suma miar kątów leżących przy jednym ramieniu trapezu to \(\displaystyle{ 180^0}\).
ODPOWIEDZ