oblicz obwód trójkąta
- naadjya
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 22:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 50 razy
oblicz obwód trójkąta
dany jest trójkąt równoramienny o kącie między ramionami \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\). Wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka podstawy na ramię ma długość \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}}\). Oblicz obwód trójkąta
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
oblicz obwód trójkąta
Narysuj sobie ten trójkąt z wysokością. Podstawa jako a, ramiona b.Powstaną dwa mniejsze trójkąty o kątach 30,60,90. Masz jeden bok i kąty. Z funkcji trygonometrycznych:
h/b=sin30 gdzie h masz podane
h/(1/2 a)=tg 30, h również podane
Z powyższych równań obliczysz sobie a i b Obwód: a+2b
EDIT: TAK BY BYŁO JAKBY WYSOKOŚĆ BYŁA OPUSZCZONA Z WIERZCHOŁKA NA PODSTAWĘ, PATRZ NIŻEJ JEST POPRAWNIE ZROBIONE
Sorry, za błąd Niedoczytałem
h/b=sin30 gdzie h masz podane
h/(1/2 a)=tg 30, h również podane
Z powyższych równań obliczysz sobie a i b Obwód: a+2b
EDIT: TAK BY BYŁO JAKBY WYSOKOŚĆ BYŁA OPUSZCZONA Z WIERZCHOŁKA NA PODSTAWĘ, PATRZ NIŻEJ JEST POPRAWNIE ZROBIONE
Sorry, za błąd Niedoczytałem
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2009, o 16:38 przez krzywy1607, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otmuchów
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 7 razy
oblicz obwód trójkąta
NO to policzymy boki, rysunek:
z Trójkąta ABD za pomoca funkcji sinus 30 liczysz bok AB,
z trójkąta CBE ktory ma miary kątów 90, 60, 30 liczysz bok BC
pamietaj zę EB=0,5AB, a CB=AC, zastosój cos30 lub sinus 60.
Jesli masz jakies pytania to pisz
z Trójkąta ABD za pomoca funkcji sinus 30 liczysz bok AB,
z trójkąta CBE ktory ma miary kątów 90, 60, 30 liczysz bok BC
pamietaj zę EB=0,5AB, a CB=AC, zastosój cos30 lub sinus 60.
Jesli masz jakies pytania to pisz