miary kątów trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
marttyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

miary kątów trójkąta

Post autor: marttyna »

Oblicz miary kątów trójkąta ABC, wiedząc, że punkty ABC dzielą okrąg w stosunku 1:3:8

Proszę o pomoc, bo nie wiem jak mam się do tego zabrać...
Awatar użytkownika
krzywy1607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 35 razy

miary kątów trójkąta

Post autor: krzywy1607 »

Narysuj okrąg opisany na Trójkącie ABC. Poprowadź od środka okręgu proste do każdego wierzchołka. Powstaną 3 równoramienne trójkąty. Masz podzielony okrąg w stosunku 1:3:8 czyli razem jest 12 jednostek. 12 jednostek to kąt 360 stopni, czyli 1 jednostka 30 stopni. I teraz łatwo policzyć kąty między tymi prostymi które narysowałaś. Jest to kolejno 1*30 stopni,3*30 stopni=90, 8*30=240.
Pozostałe kąty łatwo policzyć bo są to trójkąty równoramienne
Zaraz postaram sie wrzucić rysunek
Awatar użytkownika
marttyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

miary kątów trójkąta

Post autor: marttyna »

dziękuję bardzo

pomogłeś to "pomogłeś" ;D
Awatar użytkownika
krzywy1607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 35 razy

miary kątów trójkąta

Post autor: krzywy1607 »

Rysunek troche mało czytelny i dokładny, ale chyba widać ocb



Jeden kąt już mamy tego naszego trójkąta jest to 75+45=120 stopni, trzeba jeszcze znaleźć x, y

Układzik równań:

75+x+alfa=180
45+y+180-alfa=180
x+y=60

x i y chyba policzysz
Awatar użytkownika
marttyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

miary kątów trójkąta

Post autor: marttyna »

no tak,
x=45
y=15

jeszcze raz dziękuję bardzo!
Awatar użytkownika
krzywy1607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 35 razy

miary kątów trójkąta

Post autor: krzywy1607 »

Nie ma sprawy
Revius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 65 razy

miary kątów trójkąta

Post autor: Revius »

Aby obliczyć prościej 2 pozostałe kąty można skorzystać z kątów wpisanych i opisanych.

\(\displaystyle{ \sphericalangle ASB = 2 \sphericalangle ACB}\)

oraz

\(\displaystyle{ \sphericalangle BSC = 2 \sphericalangle BAC}\)

gdzie S to środek okręgu
ODPOWIEDZ