Oblicz miary kątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
marttyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Oblicz miary kątów

Post autor: marttyna »

Oblicz miary kątów wpisanego i środkowego, opartych na łuku AB wyznaczającym cięciwę równą połowie promienia.

Proszę o pomoc, ponieważ w klasie rozwiązaliśmy to zadanie, ale jak teraz do niego w domu przysiadłam to nie bardzo rozumiem skąd się pani wzięły takie obliczenia.

tak rozwiązaliśmy w klasie:
LAB - długość łuku

\(\displaystyle{ \frac{LAB}{r} = (\frac{1}{2}r) \backslash r = \frac{1}{2} rad = \beta

\alpha = \frac{1}{2} * \beta = \frac{1}{4} rad

\beta \approx \frac{1}{2} * 57 = 28,5

\alpha \approx 14,25}\)


bo mnie to zastanawia, skąd się to wzięło, że długość tego łuku AB wynosi tyle samo co ta cięciwa proszę o wytłumaczenie
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz miary kątów

Post autor: Chromosom »

Najłatwiej z funkcji trygonometrycznych
wykonaj rysunek, zaznacz promienie, długości boków trójkąta i wyznacz z twierdzenia cosinusów miary kątów
to, co napisano powyżej nie jest prawdą, ponieważ z definicji radiana, jeden radian to kąt wycinający z obwodu koła łuk o długości równej promieniowi, a nie cięciwę o tej samej długości... na pewno dobrze to przepisałaś?
ODPOWIEDZ