W trapezie równoramiennym ABCD ( AB||DC ) linia łącząca środki ramion ma długość 1,1dm. Odcinek DE jest wysokością trapezu, |AE|=0,5dm. Pole tego trapezu jest równe \(\displaystyle{ 1,32 dm^{2}}\). Oblicz:
a)wysokość trapezu
b) obwód trapezu
obwód i wysokość trapezu
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
obwód i wysokość trapezu
Jest taka zależność, że ta linia łącząca środki ramion = (a+b)/2 z tego wynika że a+b=2,2 dm P=1/2*(a+b)*h z tego można wyznaczyć h=2P/(a+b)=0,6 dm Obwód ? Wiadomo, że a+b=2,2 dm potrzebne nam ramię (c). Z Pitagorasa można zrobić coś takiego: \(\displaystyle{ AE^{2}+h ^{2} = c^{2}}\)
z tego wyznaczamy\(\displaystyle{ c= \sqrt{0,61} dm}\) Obwód: a+b+2c .. chyba dasz radę
z tego wyznaczamy\(\displaystyle{ c= \sqrt{0,61} dm}\) Obwód: a+b+2c .. chyba dasz radę