Proszę o pomoc!
Romb o boku długości 18 cm podzielono na trzy części o równych polach prostymi przechodzącymi przez wierzchołek kąta ostrego. Oblicz długość odcinków, na jakie te proste podzieliły boki rombu.
Podział rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podział rombu
Pole rombu to : \(\displaystyle{ P=18\cdot 18\cdot sin\alpha}\)
Zatem pole jednego z trójkatów (masz na swoim rysunku) to trzecia część tego pola; oraz wiemy,
że można go obliczyć z zależności :
\(\displaystyle{ P_t=0,5\cdot 18\cdot x\cdot sin (180-\alpha)}\)
Zatem pole jednego z trójkatów (masz na swoim rysunku) to trzecia część tego pola; oraz wiemy,
że można go obliczyć z zależności :
\(\displaystyle{ P_t=0,5\cdot 18\cdot x\cdot sin (180-\alpha)}\)