Kwadrat wpisany i trójkąt równoboczny opisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damiann16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 22 lut 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 31 razy

Kwadrat wpisany i trójkąt równoboczny opisany

Post autor: damiann16 »

Witam !

Mam problem z zadaniem :/ Może potrafi ktoś rozwiązać, bo kompletnie nie wiem jak to zrobić :/

W okrąg wpisano kwadrat i na tym samym okręgu opisano trójkąt równoboczny. Różnica długości boków tych wielkokątów wynosi 10. Oblicz promień okręgu.

Myślę, że ktoś potrafi zrobić to zadanie...
Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Kwadrat wpisany i trójkąt równoboczny opisany

Post autor: Justka »

Załóżmy, że promień okregu jest równy R, wtedy mamy:
1. kwadrat \(\displaystyle{ a\sqrt{2}=2R \iff a=R\sqrt{2}}\)
2. trójkat \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot \frac{b\sqrt{3}}{2}=R \iff b=2R\sqrt{3}}\)

Z treści zadania wiemy, że \(\displaystyle{ b-a=10 \Rightarrow 2R\sqrt{3}-R\sqrt{2}=10 \Rightarrow R=...}\)
;]
ODPOWIEDZ