Pole trapezu
Pole trapezu
Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze \(\displaystyle{ 40^{0}}\). Oblicz pole tego trapezu.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Pole trapezu
wysokość trapezu odcina od niego trójkąt prostokątny. trójkąt ten można "dołożyć" z drugiej strony trapezu tak, by po powstał prostokąt, którego przekątną będzie nadal nasza przekątna. pole takiego prostokąta wynosi: \(\displaystyle{ 10\sin 40^o\cdot 10\cos 40^o =50\sin 80^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Pole trapezu
obliczmy wysokość trapezu będzie ona równa sin40= \(\displaystyle{ \frac{h}{10}}\) z tego h = 10 sin 40
następnie mając wysokość opuśćmy ją też z drugiego wierzchołka krótszej podstawy. kąt tam też będzie 40 stopni. czyli możemy obliczyć krótszą podstawę.
by obliczyć drugą należy
tg40 = \(\displaystyle{ \frac{h}{x}}\)
z tego wyliczyć x - część dłuższej podstawy od wierzchołka do opuszczonej wysokości.
od x odjąć krótszą podstawę wynik pomnożyć przez dwa i dodać krótszą podstawę wtedy otzymamy długość dłuższej podstawy i mamy wszystkie potrzebne dane do obliczenia pola. mam nadzieję że klarownie wyjaśniłem -- 11 kwi 2009, o 13:06 --Klaustrofob ma racje jego rozwiązanie będzie dużo prostsze
następnie mając wysokość opuśćmy ją też z drugiego wierzchołka krótszej podstawy. kąt tam też będzie 40 stopni. czyli możemy obliczyć krótszą podstawę.
by obliczyć drugą należy
tg40 = \(\displaystyle{ \frac{h}{x}}\)
z tego wyliczyć x - część dłuższej podstawy od wierzchołka do opuszczonej wysokości.
od x odjąć krótszą podstawę wynik pomnożyć przez dwa i dodać krótszą podstawę wtedy otzymamy długość dłuższej podstawy i mamy wszystkie potrzebne dane do obliczenia pola. mam nadzieję że klarownie wyjaśniłem -- 11 kwi 2009, o 13:06 --Klaustrofob ma racje jego rozwiązanie będzie dużo prostsze