Trapez prostokątny
Trapez prostokątny
Na okręgu o promieniu długości 5cm opisano trapez prostokątny , którego najkrótszy bok ma długość 7.5cm. Oblicz pole tego trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Trapez prostokątny
tu wynik też będzie 112.5 ( według moich obliczeń )
wys jest równa 2 * promień
krótsza podstawa jest równa 7.5
i trzeba ułożyć dwa równania do jedno że jak koło jest wpisane w czworokąt to suma dł przeciwległych boków jest sobie równa. a drugie to z tw pitagorasa dla trójkąta powstałego z dłuższgo ramienia i wysokości opuszczonej z podstawy.
wys jest równa 2 * promień
krótsza podstawa jest równa 7.5
i trzeba ułożyć dwa równania do jedno że jak koło jest wpisane w czworokąt to suma dł przeciwległych boków jest sobie równa. a drugie to z tw pitagorasa dla trójkąta powstałego z dłuższgo ramienia i wysokości opuszczonej z podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trapez prostokątny
Zgodnie z tym co napisał @wilk (a - dłuższa podstawa; c - ramię) :
\(\displaystyle{ 10+c=7,5+a}\) oraz \(\displaystyle{ 10^2+(a-7,5)^2=c^2}\) (rozwiązać układ tych równań).
\(\displaystyle{ 10+c=7,5+a}\) oraz \(\displaystyle{ 10^2+(a-7,5)^2=c^2}\) (rozwiązać układ tych równań).
Trapez prostokątny
Napisze to samo co kolega wyżej, ale troche w innej postaci.
Dolna podstawa to górna podstawa + jakieś x.
Dolna podstawa \(\displaystyle{ =7,5+x}\)
\(\displaystyle{ 7.5+x+7.5 = 10 + c}\)(ramie)
\(\displaystyle{ 15+x=10+c}\)
\(\displaystyle{ c=5+x}\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ 10^{2}+x^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 100+x^{2}=(5+x)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 10x=75}\)
\(\displaystyle{ x=7,5}\)
Dolna podstawa to górna podstawa + jakieś x.
Dolna podstawa \(\displaystyle{ =7,5+x}\)
\(\displaystyle{ 7.5+x+7.5 = 10 + c}\)(ramie)
\(\displaystyle{ 15+x=10+c}\)
\(\displaystyle{ c=5+x}\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ 10^{2}+x^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 100+x^{2}=(5+x)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 10x=75}\)
\(\displaystyle{ x=7,5}\)