czworokąt + wpisane koło. Oblicz pole czworokąta
czworokąt + wpisane koło. Oblicz pole czworokąta
Obwód czworokąta jest równy 54cm. W czworokąt ten wpisano koło o promieniu 4cm. Oblicz pole danego czworokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
czworokąt + wpisane koło. Oblicz pole czworokąta
Hmm wystarczy narysować rysunek i będzie wszystko jasne
Pole czworokąta to pole 4 trójkątów.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ar+ \frac{1}{2}br+ \frac{1}{2}cr+ \frac{1}{2} dr= \frac{1}{2} r(a+b+c+d)}\)
Gdze a+b+c+d to po prostu obwód.
Pole czworokąta to pole 4 trójkątów.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ar+ \frac{1}{2}br+ \frac{1}{2}cr+ \frac{1}{2} dr= \frac{1}{2} r(a+b+c+d)}\)
Gdze a+b+c+d to po prostu obwód.