a/ Oblicz pole foremnej pięcioramiennej gwiazdy, jeśli bok pięciokąta foremnego/na którym zbudowana jest ta gwiazda/ jest równy 1.
b/ Jaki jest promień okręgu, w który jest wpisana ta gwiazda?
pięcioramienna gwiazda
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
pięcioramienna gwiazda
Pole będzie równe
Pole pięciokąta+ 5 gwiazdek(trójkąt równoboczny)
\(\displaystyle{ P=P_p+5 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
Poszukaj w internecie znajdziesz wyprowadzenia wzorów na Pole Pięciokąta i dł. promienia.
Mogę ci podać, ale nie będę ich wyprowadzał
\(\displaystyle{ P =\frac {a^2}{4} \sqrt{25+10\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{2a}{\sqrt{2(5-\sqrt{5})}}}\)
Pole pięciokąta+ 5 gwiazdek(trójkąt równoboczny)
\(\displaystyle{ P=P_p+5 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
Poszukaj w internecie znajdziesz wyprowadzenia wzorów na Pole Pięciokąta i dł. promienia.
Mogę ci podać, ale nie będę ich wyprowadzał
\(\displaystyle{ P =\frac {a^2}{4} \sqrt{25+10\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{2a}{\sqrt{2(5-\sqrt{5})}}}\)