oblicz kąt równloległoboku i jego obwód
- naadjya
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 22:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 50 razy
oblicz kąt równloległoboku i jego obwód
przekątna równoległoboku jest prostopadła do boku, a długość jednego z boków jest 2 razy większa od drugiego. Oblicz kąt ostry równoległoboku i jego obwód wiedząc, że pole równoległoboku jest równe \(\displaystyle{ 25 \sqrt {3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
oblicz kąt równloległoboku i jego obwód
x- krótszy bok
d-przekątna o której jest mowa w zadaniu
biorę pod uwagę trójką prostokątny utworzony przez przekątną i dwa boki tego równoległoboku.
wiemy że jego pole jest równe połowie równoległoboku. Stąd będę miał pierwsze równanie a drugie z twierdzenia pitagorasa dla tego samego trójkąta.
\(\displaystyle{ \frac{d*x}{2}}\)=12.5\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ d^{2}}\)=\(\displaystyle{ 2x^{2}}\)
po wyliczeniu tego ukadu równań otrzymamy że x=5
czyli obwód jest równy 30
a kąt ostry jest równy 60 stopni gdyż ten trójkąt który rozpatrywaliśmy albo można wiedzieć że ma takie kąty albo z funkcji trygonometrycznych/cyrklometrycznych sprawdzić
mam nadzieję że jest dobrze
d-przekątna o której jest mowa w zadaniu
biorę pod uwagę trójką prostokątny utworzony przez przekątną i dwa boki tego równoległoboku.
wiemy że jego pole jest równe połowie równoległoboku. Stąd będę miał pierwsze równanie a drugie z twierdzenia pitagorasa dla tego samego trójkąta.
\(\displaystyle{ \frac{d*x}{2}}\)=12.5\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ d^{2}}\)=\(\displaystyle{ 2x^{2}}\)
po wyliczeniu tego ukadu równań otrzymamy że x=5
czyli obwód jest równy 30
a kąt ostry jest równy 60 stopni gdyż ten trójkąt który rozpatrywaliśmy albo można wiedzieć że ma takie kąty albo z funkcji trygonometrycznych/cyrklometrycznych sprawdzić
mam nadzieję że jest dobrze
- naadjya
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 22:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 50 razy
oblicz kąt równloległoboku i jego obwód
wogóle nie rozumiem skąd sie wziął trójkąt prostokątny w równoległoboku ;-/
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
oblicz kąt równloległoboku i jego obwód
naadjya pisze:wogóle nie rozumiem skąd sie wziął trójkąt prostokątny w równoległoboku ;-/
przecież naadjya pisze:przekątna równoległoboku jest prostopadła do boku,...
- naadjya
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 22:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 50 razy
oblicz kąt równloległoboku i jego obwód
dalej to nie zmienia faktu, że nie wiem jak zrobić zadanie. Może mi ktośrozpisać krok po kroku jak robic