Oblicz objętość walca wiedząc że promień jego podstawy jest 2 razy mniejszy od wysokości.
Nie wiedziałem gdzie to przykleić więc pomyślałem że tu nie będzie najgorzej...
Bryły obrotowe
- buszmen_
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Bryły obrotowe
Niech \(\displaystyle{ r}\) - promień podstawy \(\displaystyle{ \Rightarrow h}\)- wys. walca wynosi \(\displaystyle{ 2r}\)
Teraz liczysz V w zależności od r, czyli masz
\(\displaystyle{ V= \frac{pi*r^{2}*2r}{3} = \frac{2*pi*r^{3}}{3}}\)
pozdro;]
Teraz liczysz V w zależności od r, czyli masz
\(\displaystyle{ V= \frac{pi*r^{2}*2r}{3} = \frac{2*pi*r^{3}}{3}}\)
pozdro;]