Czworokąt wypukły

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
uczen377
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 sty 2009, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Czworokąt wypukły

Post autor: uczen377 »

Oblicz pole czworokąta wypukłego ABCD, w którym kąty wewnętrzne mają odpowiednio miary: kąt A=90;
kąt B=75; kąt C=60;kat D=135, a boki AB i AD mają długość 3 cm. Sporządź rysunek pomocniczy.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi z tym zadaniem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Czworokąt wypukły

Post autor: piasek101 »

Poprowadź przekątną BD i zauważ, że dzieli ona czworokąt na dwa trójkąty prostokątne.

Dodatkowy kąt prosty to BDC.
ODPOWIEDZ