okrąg wpisany w trójkąt równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

okrąg wpisany w trójkąt równoramienny

Post autor: Susanna »

W trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC|=|BC|, kąt przy wierzchołku C wynosi 120 stopni, wpisano okrąg, którego promień ma długośc 3 cm. Oblicz długość boków trójkąta.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

okrąg wpisany w trójkąt równoramienny

Post autor: klaustrofob »

niech O - środek okręgu. poprowadź promienie do punktów styczności okr. z bokami tr. poprowadź dwusieczną kąta C. zauważ, że utworzyła ona tr. 30, 60, 90, w którym znasz jeden bok. wylicz jego przeciwprostokątną. zauważ, że znasz teraz wysokość trójkąta ABC, która jest jednocześnie krótszą przyprostokąną w trójkącie 30, 60, 90 będącym połową trójkąta ABC. stąd już wyznaczysz boki.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

okrąg wpisany w trójkąt równoramienny

Post autor: Susanna »

A można poprosić o rysunek i w miarę obliczenia? Zalezy mi na tym, bo z matmą u mnie słabo...;/
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

okrąg wpisany w trójkąt równoramienny

Post autor: klaustrofob »

nie umiem załączać obrazków... r odpowiada dłuższej przyprostokątnej trójkąta 30,60,90. z własności tego trójkąta mamy, że przeciwprostokątna \(\displaystyle{ p=r\cdot\frac{2}{\sqrt{3}}=\frac{2r\sqrt{3}}{3}}\) cała wysokość dużego trójkąta to \(\displaystyle{ r+p=\frac{r(3+2\sqrt{3})}{3}}\)
wysokość odpowiada krótszej przyprostok. w tr. 30, 60,90, który jest połową naszego trójkąta. stąd ramię tego trójkąta = 2*wysokość =\(\displaystyle{ \frac{2r(3+2\sqrt{3})}{3}}\), a połowa podstawy to \(\displaystyle{ wysokosc*\sqrt{3}=\frac{r\sqrt{3}(3+2\sqrt{3})}{3}}\)

teraz trzeba to pododawać i podstawić za r.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

okrąg wpisany w trójkąt równoramienny

Post autor: Susanna »

Dzięki, już mam
ODPOWIEDZ