długości podstaw trapezu
długości podstaw trapezu
proszę o pomoc:
W trapez o kątach ostrych \(\displaystyle{ 30^{o}}\) i \(\displaystyle{ 40 ^{o}}\) wpisano okrąg o promieniu 1 cm.
Oblicz długości podstaw tego trapezu.
dziękuję
W trapez o kątach ostrych \(\displaystyle{ 30^{o}}\) i \(\displaystyle{ 40 ^{o}}\) wpisano okrąg o promieniu 1 cm.
Oblicz długości podstaw tego trapezu.
dziękuję
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2009, o 13:29 przez celia11, łącznie zmieniany 1 raz.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
długości podstaw trapezu
drugi kąt na pewno ma miarę 40? bo trzeba użyć funkcji trygonom.
znasz wysokość trapezu. z trójkąta 30,60,90 wyznaczysz jedno ramię i część dolnej podstawy. z drugiej strony z funkcji wyznaczysz drugie ramię i kolejny fragment dolnej podstawy. suma ramion = suma podstaw; wiesz również o ile dolna podstawa jest dłuższa od górnej. stąd wyznaczysz obie podstawy.
znasz wysokość trapezu. z trójkąta 30,60,90 wyznaczysz jedno ramię i część dolnej podstawy. z drugiej strony z funkcji wyznaczysz drugie ramię i kolejny fragment dolnej podstawy. suma ramion = suma podstaw; wiesz również o ile dolna podstawa jest dłuższa od górnej. stąd wyznaczysz obie podstawy.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
długości podstaw trapezu
Wysokość tego trapezu to średnica okręgu.
Policz z funkcji trygonometrycznych odcinki \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ d}\) w lewym trójkącie prostokątnym oraz \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ e}\) w prawym.
Potrzebujemy a. Ponieważ w ten czworokąt można wpisać okrąg tzn., że:
\(\displaystyle{ a+b+a+c=d+e}\)
Policz z funkcji trygonometrycznych odcinki \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ d}\) w lewym trójkącie prostokątnym oraz \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ e}\) w prawym.
Potrzebujemy a. Ponieważ w ten czworokąt można wpisać okrąg tzn., że:
\(\displaystyle{ a+b+a+c=d+e}\)
długości podstaw trapezu
a w takim trapezie:
W trapez o kątach ostrych \(\displaystyle{ 30^{o}}\) i \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\) wpisano okrąg o promieniu 1 cm.
Oblicz długości podstaw tego trapezu.
dziękuję
W trapez o kątach ostrych \(\displaystyle{ 30^{o}}\) i \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\) wpisano okrąg o promieniu 1 cm.
Oblicz długości podstaw tego trapezu.
dziękuję
długości podstaw trapezu
tylko coś mi wynik nie wychodzi:( dla kątów:
\(\displaystyle{ 30^{o}}\) i \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ 30^{o}}\) i \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
długości podstaw trapezu
to znaczy?celia11 pisze:tylko coś mi wynik nie wychodzi:(
sytuacja jest podobna jak poprzednio, zmieniły się tylko wartości kątów.
Spróbuj policzyć jeszcze raz, jeśli dalej będzie problem, załącz swoje obliczenia, sprawdzimy...
długości podstaw trapezu
nadal nie wychodzi mi prawidłowy wynik
30 to kat po lewej, 60 po prawej
po lewej na dole: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)
ramię: 4
po prawej na dole: \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
ramię: \(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
30 to kat po lewej, 60 po prawej
po lewej na dole: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)
ramię: 4
po prawej na dole: \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
ramię: \(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
długości podstaw trapezu
ok, teraz policz a:
\(\displaystyle{ a+2 \sqrt{3}+a+\frac{2 \sqrt{3} }{3}=4+\frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6-2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a+2 \sqrt{3}+a+\frac{2 \sqrt{3} }{3}=4+\frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6-2 \sqrt{3} }{3}}\)