podzielony okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 28 mar 2009, o 14:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
podzielony okrąg
Punkty \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) dzielą okrąg o średnicy 20cm w stosunki\(\displaystyle{ 2:1:1:2}\). Oblicz obów i pole powstałego czworokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
podzielony okrąg
z twierdzenia kosinusów obliczamy długości boków prostokąta. mając dane promienie = 10 i kąty 60 i 120 stopni. potem obliczamy pole i obwód
pole 100 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
obwód 20*(\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+1)
pole 100 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
obwód 20*(\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+1)