Pole trazepu
Pole trazepu
Krótsza przekątna dzieli trapez proskokątny na dwa trójkąty, z których jeden jest równoboczny. Wysokość trapezu jest równa 4pierwiastka z 3 . Oblicz pole tego trapezu.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole trazepu
Żółty trójkąt jest równoboczny bo zielony jest... prostokątny
Wiesz pewnie, że wysokość trójkąta równobocznego o boku a wynosi \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) wylicz zatem podstawę a trapezu:
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}=4 \sqrt{3}}\)
Do pola potrzebna jeszcze górna podstawa, z tw. Pitagorasa w zielonym trójkącie prostokątnym:
\(\displaystyle{ (4 \sqrt{3})^2+b^2=a^2}\)