równoramienny trójkąt prostokątny
równoramienny trójkąt prostokątny
Równoramienny trójkąt prostokątny o polu 18 cm2 obraca się dokoło jednej z przyprostokątnych. Oblicz pole powierzchni całkowitej otrzymanej bryły.
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
równoramienny trójkąt prostokątny
Trójkąt równoramienny prostokątny.
\(\displaystyle{ P= \frac{a \cdot a}{2}}\)
\(\displaystyle{ 18 = \frac{a ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 36 = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a = 6cm}\)
Otrzymana bryła to stożek o promieniu 6cm oraz o wysokości równej 6cm.
\(\displaystyle{ P= \frac{a \cdot a}{2}}\)
\(\displaystyle{ 18 = \frac{a ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 36 = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a = 6cm}\)
Otrzymana bryła to stożek o promieniu 6cm oraz o wysokości równej 6cm.